Majoritatea principalelor bănci din zona euro au îndeplinit obiectivul stabilit în ianuarie 2024 pentru emiterea unei datorii speciale în vederea refacerii capitalului în cazul unei crize, dar unele trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că pot, dacă va fi necesar, să fie lichidate rapid, a anunţat marţi un organism UE de reglementare, transmite Reuters.
Recentele crize bancare din Statele Unite (unde Silicon Valley Bank s-a prăbuşit) şi din Elveţia (unde UBS fost forţată să achiziţioneze Credit Suisse) arată că băncile şi instituţiile de reglementare trebuie să sporească pregătirile pentru crizele în desfăşurare, a apreciat Comitetul Unic de Rezoluţie (SRB), organismul UE responsabil cu lichidarea băncilor cu probleme.
Forţarea băncilor în uniunea bancară din UE să aibă cerinţe minime privind deţinerea de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) a fost o lecţie de pe urma crizei financiare globale. După criza financiară din 2007-2009, când plătitorii de taxe au contribuit la salvarea băncilor, a fost înfiinţat Comitetul Unic de Rezoluţie (SRB). În prima fază, SRB cere băncilor să aibă planuri de “rezoluţie” în care să arate cum se redresează în urma crizei sau cum pot fi lichiditate lin, fără ajutor public.