♦ Rata pentru amortizorul anticiclic de capital a fost dublată la 1% din 23 octombrie, de la 0,5% anterior, ceea ce ar însemna circa 2 mld. lei ♦ Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendinţa de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri poate fi alocată de bănci în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital – în linie cu practica şi recomandările europene, a stabilit CNSM.
Băncile din România, unele controlate de grupuri financiare străine din Austria, Franţa, Italia, Olanda şi Grecia, trebuie să pună bani deoparte să majoreze rezervele de capital în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel mondial.
Concret, o parte din profiturile băncilor „pot fi alocate în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital“, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai BNR, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai guvernului. „Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendinţa de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri pot fi alocate de instituţiile de credit în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital – în linie cu practica şi recomandările europene“, a stabilit CNSM la cea de-a treia şedinţă din acest an.