Comunicat de presă C.O.T.A.R: Cum au ajuns ASF şi Consiliul Concurenţei să fie capturate de multinaţionale

by Redactia
13 views

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a transmis, pe 12 august, un nou memoriu către Guvernul şi Parlamentului României, atrăgând atenţia asupra faptului că în ţara în care firmele de asigurări obţin profituri istorice, instituţiile care ar trebui să se ocupe de supraveghere, în folosul statului, au ajuns să fie realmente capturate şi folosite în interes privat, de către operatorii economici. Nu-şi permite să facă asta orice firmă, ci doar unele dintre ele, iar în cazul companiilor multinaţionale din domeniul asigurărilor se poate demonstra oricând că în loc să fie supravegheate de instituţiile statului, sunt sprijinite să face orice îşi doresc.

COTAR a descris cronologic momentele cheie care au marcat creşterile preţurilor RCA din ultimii 8 ani.

În anul 2016 au avut loc primele creşteri nejustificate ale preţului RCA, peste noapte, cu 300% pentru persoane fizice şi juridice, vizând tinerii şi transportatorii. Au urmat proteste naţinale, pentru a opri hoţia din piaţa RCA, iar Parlamentul României l-a demis pe Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte ASF. Apoi, Parlamentul a adoptat o OUG privind plafonarea RCA, iar instituţiile specializate au fost obligate să desfăşoare o investigaţie pe piaţa asigurărilor RCA.

Trebuie să ne amintim că preşedintele Consiliului Concurenţei s-a opus în permanenţă aplicării acestor plafonări ale preţului RCA, acţionând astfel în favoarea multinaţionalelor din asigurări, cu justificarea că este o piaţă liberă. Dar eezultatul acelei investigaţii pe care preşedintele Consiliului Concurenţei a refuzat iniţial să o efectueze (autosesizare) a fost unul pe care îl intuia întreaga Românie: Constituire de cartel!

Raportul arată că firmele de asigurări care vindeau RCA s-au înţeles în perioada 2012-2016 să majoreze preţul RCA. Firmele au fost amendate cu peste 50 milioane de euro, pentru înţelegeri de preţ de tip cartel. La acea vreme, compania de asigurări Euroins a recunoscut existenţa cartelului din asigurările RCA, punând la dispoziţia Consiliului Concurenţei documentele incriminatoare, iar în acest fel, Euroins a beneficiat de o amendă semnificativ redusă, comparativ cu restul pieţei de asigurări.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More