Privatizarea Petrom în 2003, sub conducerea Guvernului Năstase, a inclus o anexă importantă menită să le ofere angajaților companiei dreptul de a deveni acționari. Astfel, salariații din perioada octombrie 1997 – septembrie 2004 puteau să cumpere, în limita totală a 8% din capitalul social deținut de stat, acțiuni la prețul la care a cumpărat grupul austriac OMV, de 0,2165 lei/titlu.
Privatizarea, însă, conform multor surse, s-a făcut cu o chichiță menită mai degrabă să asigure sprijinul tacit al angajaților față de procesul de privatizare, o chichiță care poate face o gaură de 9 miliarde de euro în bugetul țării, în condițiile în care judecătorii au decis că Guvernul României nu și-a respectat legea, dezvăluie Libertatea.ro.
Însă, deși această prevedere le oferea acces foștilor salariați la un pachet important de acțiuni, guvernele ce s-au succedat în deceniile următoare au ignorat aplicarea acestui drept. Astfel, cei peste 23.000 de foști angajați ai Petrom au rămas fără acțiunile promise, iar conflictul juridic rezultat din acest caz a continuat să crească până în prezent.