Escaladarea prețurilor la materialele de construcții produsă acum doi ani este vizibilă azi. Cel puțin trei ansambluri rezidențiale au intrat în ultimele luni în insolvență, arată șeful Casei de Insolvență Transilvania (CITR). ”Alături de exporturi, zona de real estate este mai sensibilă la insolvențe, chiar dacă nici aici nu vom putea vorbi de vreo insolvență de amploare sistemică, ci de dezvoltatori ale căror active sunt între 5 și 10 milioane de euro, a declarat, pentru Economica.net, Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
”Cred că zona de real estate și de construcții, inclusiv materiale de construcții, aferente zonei de real estate este o zonă sensibilă la deschiderea de proceduri de insolvență în acest an, alături de zona exporturilor românești către UE”, spune Dieter Cîrlănaru.
Acesta explică faptul că insolvențele de anul acesta își au rădăcinile în creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții de acum doi ani. Această majorare a împins în marja de profit a dezvoltatorilor pentru că mai ales în zona de rezidențial, de apartamente, se lucrează foarte mult cu avans, cu antecontracte. Practic, dezvoltatorii fixau prețurile înainte să înceapă construcția, iar prețul construcției îți creștea ulterior.