Primele semne că Euroins are probleme şi că există o potenţială stare de insolvenţă au apărut la finalul unei analize a ASF care a durat șase luni, susține Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un interviu pentru Agerpres.
„Am avut 17 controale în perioada 2022 – 2023 la Euroins”
El a precizat că Euroins a avut probleme de solvabilitate şi a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la şase şi nouă luni, analiză care a implicat calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare şi care s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă.
„Avem patru categorii. Era, în categoria 4, singura societate încă într-o monitorizare intensă, datorită cotei de piaţă pe care o avea pe RCA. Fiind în această categorie, a fost controlată şi monitorizată aproape continuu, atât din supraveghere, cât şi din control, din conduită din zona de petiţii. Am avut 17 controale în perioada 2022 – 2023 pe această societate, soldate cu 26 de sancţiuni, aşa cum am şi comunicat, amenzi de peste 16 milioane lei în total date societăţii. Au fost de la abateri minore, la sancţiuni cu amendă. Li s-a dat planul de măsuri, planul de redresare.