Cum a ajuns schema de 40 mld. lei din energie un dezastru economic: „Statul compensează dezmăţul furnizorilor. Sunt companii care nu cumpără nimic transparent pe bursă, dar vin cu oferte de vânzare. Contractele directe se văd“

by Redactia
76 views

Cu excepţia a 34 de mari consumatori de energie, printre care se numără Alro, Azomureş şi Liberty Galaţi, toate companiile din România, circa 800.000, primesc energia la un preţ de 1.000 de lei/MWh, cu TVA. Problema este că pe bursă preţul spot pur al energiei era la finalul săptămânii trecute de 2.500 de lei/MWh. Diferenţa o acoperă statul. România a interzis prin lege contractarea directă a producţiei de energie după ce în anii 2000 Hidroelectrica, cea mai mare societate producătoare din România, a fost căpuşată prin contractele bilaterale, compania intrând de altfel în 2012 în insolvenţă. După această „secetă“, din 2020, într-un cadru legislativ care lasă loc la multe interpretări, contractele directe se pot face din nou în afara bursei de energie, în condiţii netransparente, fix în plină criză a energiei.

♦ România riscă să aibă una dintre cele mai păguboase scheme de sprijin pentru facturile la energie la nivel european, însăşi structura ei ducând preţurile în sus ♦ Din 2021 au început să se încheie din nou contracte directe de achiziţie de energie în afara bursei ♦ Aproape toţi consumatorii din România intră în schema din sprijin, inclusiv cei noncasnici, cu excepţia a 34 de mari companii ♦ În România sunt însă 800.000 de companii care au acum un preţ al energiei plafonat la 1.000 de lei pe MWh, cu TVA inclusă ♦ Vineri, energia pură, fără nicio taxă, se vindea la 2.500 de lei/MWh.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More