Cum a încercat Gazprom să-și salveze firmele din România de la sancțiunile internaționale. Reacția autorităților de la București

by Redactia
12 views

La doi ani de la impunerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse în contextul războiului din Ucraina, firmele de bunkeraj ale Gazpromului din România sunt nefuncționale. 

Deși rușii au încercat să evite sancțiunile prin transferarea activelor, ANAF le-a zădărnicit planurile și i-au împins spre faliment.

Au cumpărat o societate de la un fost ministru moldovean

Gazprom a intrat în România în anul 2013, când Gazpromneft Marine Bunker LLC din Federația Rusă a cumpărat de la firma Unicom din Constanța (deținută de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei în Republica Moldova) compania Marine Bunker Balkan (înființată în 2011) din Constanța.  

Societatea, care desfășura activități de bunkeraj în Marea Neagră (adică de alimentare a navelor cu combustibil), este redenumită de ruși Gazpromneft Marine Bunker Balkan. 

În 2020, în firma constănțeană se asociază o altă firmă a Gazprom (cu doar 0,0229%), GPN – Proiect Ltd.

Un an mai târziu, acționarii ruși hotărăsc să divizeze Gazpromneft Marine Bunker Balkan transferând o parte din active către nou înființata Balkan Marine Bunker Assets, firmă fondată în același an de GPN Foreign Assets Management LLC din Sankt Petersburg (deținută tot de Gazprom).

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More