OUG 119/2022 a creat o serie de disfuncţionalităţi în piaţa de energie care trebuie corectate imediat pentru a evita un blocaj al pieţei sau un colaps al anumitor operatori economici, arată Asociaţia Patronală Concordia.
”Costurile acestei crize şi ale acestui război nu pot fi puse pe seama consumatorilor vulnerabili din România, aceştia trebuie sprijiniţi. În acelaşi timp, măsurile trebuie să îşi propună să preîntâmpine falimentul acelor companii care sunt viabile şi competitive în absenţa acestui şoc extern şi să păstreze locurile de muncă. Mediul privat nu poate asigura pre-finanţarea acestui pachet de măsuri mai ales dacă statul nu se angajează să ramburseze aceste cheltuieli într-un termen extrem de scurt de 30 sau 45 de zile. Niciun sector economic nu poate asigura capitalul de lucru necesar pentru această pre-finanţare”, se arată într-o analiză realizată de Concordia cu privire la piaţa de energie şi soluţii pentru ieşirea din criză, scrie Mediafax.
În acest context, Asociaţia propune, pentru consumatorii vulnerabili, un mix de măsuri financiare directe (subvenţiile) şi indirecte, precum vouchere pentru schimbarea aparatelor electrice energo-intensive, pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirii, impozit preferential pentru clădiri pe baza gradului de eficienţă, eşalonarea facturilor.