În contextul riscurilor şi al gradului ridicat de incertitudine globală, băncile trebuie să pună mai mulţi bani deoparte să majoreze capitalul. BNR şi Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială au decis: o parte dublă din profiturile băncilor trebuie alocată pentru întărirea rezervelor de capital

by Redactia
11 views

♦ Rata pentru amortizorul anticiclic de capital a fost dublată la 1% din 23 octombrie, de la 0,5% anterior, ceea ce ar însemna circa 2 mld. lei ♦ Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendinţa de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri poate fi alocată de bănci în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital – în linie cu practica şi recomandările europene, a stabilit CNSM.

Băncile din România, unele controlate de grupuri fi­nanciare străine din  Austria, Franţa, Italia, Olanda şi  Grecia, trebuie să pună bani deoparte să majoreze rezervele de capital în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel mondial.

Concret, o parte din profiturile băncilor „pot fi alocate în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital“, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Supra­vegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai BNR, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai guvernului. „Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendinţa de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri pot fi alocate de instituţiile de credit în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital – în linie cu practica şi recomandările europene“, a stabilit CNSM la cea de-a treia şedinţă din acest an.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More