Opinie Daniel Dăianu. De ce un “default” (insolvenţă) al SUA este un nonsens

by Redactia
3 views

Este multa incordare politica in SUA privind plafonul datoriei publice, de cca. 31trilioane (mii de miliarde) dolari, care era in 2022 aproximativ 124% din PIB-ul american.  Nu este prima data cand spectrul de depasire a unui plafon stabilit de Congres provoaca  inclestare intre politicieni. Dar este prima data in istorie cand SUA ar intra in “default”. Ce adauga greutate situatiei este afirmatia unor responsabili cu politica economica. Secretarul Trezoreriei, ministrul de finante al SUA, Janet Yellen (predecesor al lui Jerome Powell la Fed, Banca Centrala a SUA) vorbeste despre o “catastrofa” daca nu este ridicat plafonul.

Este SUA amenintata de un faliment propriuzis? Bunul simt economic iti spune ca nu si argumente sunt mentionate mai jos in acest sens. Ce se poate intampla in schimb este ca guvernul federal sa nu poate onora unele plati la timp intrucat ar fi limitate emisiuni de obligatiuni. In aceasta situatie Trezoreria americana are disponibile masuri temporare de avarie. Conducatori de pe Wall Street au anuntat ca au in vedere un scenariu urat.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More