Producătorii de citrice din Europa Mediterană, bântuiți de spectrul falimentului

by Redactia
19 views

Cultivatorii și producătorii de citrice care provin din țările sudice ale Uniunii Europene, riverane Mării Mediterane – în principal Spania, Italia și Grecia – se confruntă cu probleme fără precedent, fiind prinși în ochiul unei ”furtuni perfecte”. Principala cauză: devalorizarea simultană și bruscă a monedelor naționale din Turcia și Egipt, situație în prețurile citricelor din cele două țări devin mult mai competitive ca preț în raport cu cele din UE, arată o analiză realizată de specialiștii publicației de specialitate East-Fruit.com.

Deși prețurilor cu care pleacă citricele din Turcia sau Egipt spre Europa și se adaugă costuri logistice suplimentare, deprecierea monedelor celor două țări face ca citricele să fie extrem de competitive ca preț.

Mai mult, statele UE riverane Mediteranei se confruntă, în ultimii cel puțin doi ani, cu o creștere importantă a costurilor de producție și cu lipsa forței de muncă necesare culesului fructelor, ceea ce îi obligă pe fermieri să își crească costurile cu angajații, chiar cu riscul de a suporta anumite pierderi.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More