Punct de vedere UNSAR – Despagubiri de peste 4,2 miliarde lei platite in baza politelor RCA

by Redactia
11 views

În urma datelor apărute în spațiul public pe marginea studiului sociologic privind gradul de încredere al populaţiei adulte în Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în sistemul de asigurări privat din România, realizat de către The Center for International Research and Analysis (CIRA) la solicitarea  Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a transmis următorul punct de vedere pe subiect:

”Despăgubiri de peste 4,2 miliarde lei plătite în baza polițelor RCA

 Declarațiile făcute astăzi de o organizație fără competențe pe partea de asigurări sunt total false și, probabil, urmăresc din nou manipularea opiniei publice și a decidenților în contextul modificării de către Parlament a Legii RCA.

Așa cum am procedat de fiecare dată, în spiritul informării corecte a publicului, facem următoarele precizări:

  • Industria de asigurări a plătit anul trecut, doar în baza polițelor RCA, despăgubiri de peste 4,2 miliarde lei, din care 3,1 miliarde lei au plătit asigurătorii autorizați de ASF și 307 milioane lei sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activități de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), iar 794 milioane lei au fost plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților.
  • Industria de asigurări gestionează 16,1 milioane de polițe de toate tipurile. În același timp, numărul petițiilor unice înregistrate la ASF pentru toate tipurile de asigurări (nu doar RCA) în a doua jumătate a anului trecut a fost de 2.837. Cifra este la jumătate față de aceeași perioadă din anul precedent – căci scăderea a fost de aproape 53%.

Desigur, fiecare petiție este importantă, iar jucătorii serioși, activi în piață, companii cu zeci sau sute de ani de experiență, depun eforturi susținute pentru a îmbunătăți constant calitatea serviciilor oferite clienților.

  • Date oficiale arată că asigurătorii autorizați de ASF au plătit anul trecut în baza polițelor RCA despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună. Afirmații care parcă sfidează logica, precum că „nu există despăgubiri la timp și integrale” nu sunt decât noi atacuri lipsite de responsabilitate la adresa industriei de asigurări.

În plus, numărul total al dosarelor de daună deschise este mult mai mare, având în vedere că daunele care sunt în rezervă (adică avizate și aflate în curs de soluționare) nu sunt reliefate. Mai mult, acest număr nu include nici daunele avizate la sucursalele asigurătorilor veniți în baza pașaportului european (FOE) și nici pe cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraților.

  • Chiar dacă încrederea românilor în asigurări a fost în ultimii ani afectată – acest lucru vine ca urmare a falimentelor unor asigurători care operau preponderent pe zona RCA şi care practicau tarife nesustenabile, printre altele, care nu le-au permis să își achite obligațiile asumate față de clienți și păgubiți, dar și în contextul unei Legi RCA care și-a demonstrat în nenumărate rânduri limitările și care a indus dezechilibre semnificative în sistem.”

 

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More