Am scris acum nu mult timp că inflaţia calculată pe baza IPC – indicele preţurilor de consum – nu relevă influenţa nici a taxelor, nici a asigurărilor ce afectează „buzunarul românului”, cum le place televiziunilor să titreze.
Dacă ar face-o, inflaţia s-ar calcula pe baza IPT – indicele preţurilor totale – ce ar include în „coșul” inflației nu doar prețurile de consum, ci și pe cele corespunzătoare celorlalte cheltuieli pe care le are familia medie. Şi poate că de asta taxa RCA nu s-a plafonat, precum energia, fiindcă nu se vede în IPC.
Cred că nu ar trebui să scăpăm din atenţie RCA, aşa cum se cam întâmplă şi subiectul lipseşte din dezbatere, deşi se socializează vizibil pierderile. Dacă nivelul RCA crește de la simplu la dublu într-un interval scurt de timp asta ne amintește de anul 1995, atunci când guvernul a cheltuit iresponsabil banii luați cu împrumut prin bondurile Nomura și pentru a se achita creditele și reface rezerva valutară, foarte importantă ca element de credibilitate în fața finanțatorilor internaționali alături de girantul FMI, leul s-a depreciat de la simplu la dublu în raport cu dolarul.