Restanțele la plată generate de firmele din România, aflate în insolvență, au ajuns la 42,6 miliarde de lei, în 2021, ceea ce înseamnă 53% din totalul problemelor la plată din întreaga economie, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, directorul adjunct al Direcției Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), Florian Neagu.
“Cifrele sunt considerabile și în creștere. De exemplu, dacă acum zece ani restanțele la plată generate de firmele în insolvență reprezentau 29 de miliarde de lei, la sfârșitul anului 2021 ajung la 42,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 53% din totalul problemelor la plată din întreaga economie. Același mesaj și pentru sectorul bancar: firmele care sunt în insolvență au o pondere redusă în totalul creditelor acordate de bănci, undeva la 2%, dar când ne uităm la ponderea în totalul creditelor neperformante cifra e de 20%. În foarte multe țări sunt așa-numitele firme ‘zombi’, care reușesc să mai supraviețuiască prin diverse soluții în economie. Dacă tragi linie, efectele nefavorabile pe care le generează sunt semnificativ mai mari decât efectele favorabile acestei supraviețuiri”, a spus Neagu.
Oficialul BNR a punctat, totodată, faptul că, în România, companiile în insolvență aveau, la nivelul anului 2022, capitaluri proprii negative în valoare…