Directiva UE privind raportarea corporativă de sustenabilitate (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) modifică practic fosta directiva privind raportarea non-financiară (NFRD), extinzând domeniul de aplicare și cerințele de transparență, pentru a îmbunătăți comparabilitatea, fiabilitatea și relevanța informațiilor de sustenabilitate raportate de companii. Aceste schimbări reflectă atât obiectivul Uniunii Europene de a extinde și îmbunătăți sfera și calitatea raportării privind sustenabilitatea în toate statele membre, cât și o conștientizare a importanței sustenabilității și a impactului corporativ asupra mediului și societății.
NFRD, adoptată în 2014, a fost un prim pas important în direcția creșterii transparenței informațiilor non-financiare, dar nu a reușit să răspundă nevoilor în creștere rapidă referitoare la raportarea privind sustenabilitatea în societatea actuală. Astfel, CSRD a fost concepută pentru a oferi un cadru mai robust prin extinderea cerințelor de raportare, lărgirea numărului de companii vizate și îmbunătățirea consistenței informațiilor de raportare privind aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).
În cadrul NFRD, transpunerea din România viza pentru raportare companiile cu mai mult de 500 de angajați, precum și companiile listate, băncile și companiile de asigurări. CSRD, adoptată în 2021, extinde și aprofundează cerințele NFRD, răspunzând nevoii de informații mai cuprinzătoare și comparabile și se aplică unui număr mult mai mare de întreprinderi, inclusiv companiilor mici și mijlocii listate pe piețele de capital. De asemenea, CSRD introduce cerințe mai riguroase și detaliate de raportare, cuprinse în Standardele Europene de Raportare a Sustenabilității (ESRS). Aceasta include obligativitatea auditării informațiilor raportate și necesitatea ca datele să fie incluse în raportul anual de management al companiei.