Ultima sută de metri pentru COS Târgoviște – Phoenix sau fier vechi?

by Redactia
358 views

Combinatul de Oteluri Speciale de la Târgoviște, cândva perla coroanei industriei metalurgice din România, a produs în ultimii doi ani zero tone de oțel brut. Rezultatul este unul surprinzător, dar nu neașteptat, dacă ne uităm la declinul producției din ultimii trei ani: de la 320.999 tone în 2017, la 317.426 tone în 2018 respectiv la 293.012 tone în 2019. Reușita o putem atribui managementului rusesc, care de la momentul privatizării combinatului – anul 2002 – a adoptat o serie de decizii managerial cel puțin neinspirate, cele mai importante fiind:

  1. au eliminat un întreg flux de producție oțeluri speciale (au dispărut Oțelăria Electrică nr. 1 – fier vechi și Forja de Blocuri și Bare – transferată în Federația Rusă);
  2. au redus la minim valoarea investițiilor promise odată cu privatizarea combinatului metalurgic (în special investiții în tehnologii noi și de mediu), îndatorând constant societatea și acționând sistematic pentru transferul în exterior (către firma mamă – concernul MECHEL) a lichidităților existente;
  3. deși starea de insolvență a apărut în trimestrul III 2012, aceștia au amânat decizia de intrare în insolvență, pentru a putea controla procedura – prin creditori;
  4. la deschiderea procedurii, creanțele intra-grup cumulau 401,69 milioane lei din totalul de 449,34 milioane lei. Începând cu 2002, rușii au obținut finanțări de la mai multe subsidiare din străinătate, de peste 40 milioane dolari SUA și de aproape 30 milioane euro, fără să se cunoască pentru ce au fost utilizate.

Pornind de la eșecul preluării de către LAMINORUL DANUBE METTALLURGICAL ENTERPRISE SRL, efectele pandemiei COVID – 19 și indecizia statului român de preluare a activelor funcționale, soarta colosului industrial părea pecetluită – valorificare la fier vechi.

Pentru combinat, „Lebăda neagră” este reprezentată de evoluția pieței metalelor, prețul de referință al industriei înregistrând în intervalul noiembrie 2020 – iulie 2021 o creștere de la 600 dolari / tonă la 1400 dolari / tonă, potrivit Bloomberg.

Odată cu creșterea cotațiilor pe bursa de mărfuri a crescut și interesul investitorilor, preluarea activului funcțional de la COS TÂRGOVIȘTE SA fiind disputată între grupurile BELTRAME și LIBERTY .

Prin oferta angajantă depusă de AFV ACCIAIERIE BELTRAME SpA, compania intenționează achiziționarea combinatului (la prețul de 38.300.000 euro) cu scopul declarat de reluare a activității de producției a oțelului și a altor produse metalurgice, precum și modernizare și exploatare a activelor preluate pe termen lung (investiții de circa 75 milioane de euro în următorii 5 ani). De asemenea, grupul analizează și opțiunea realizării în proximitatea combinatului din Târgoviște a unei investiții „green field” de aproximativ 300 milioane euro (fabrică de oțel beton și sârmă laminată, alimentată cu energie din surse regenerabile – parc fotovoltaic și acumulatori).

Oferta depusă de grupul BELTRAME a fost supusă dezbaterii și aprobată de Adunarea Creditorilor societății în ședința organizată în data de 05.11.2021, ceea ce reprezintă un pas important în perfectarea tranzacției, ulterior fiind inițiate inclusiv demersuri de inventariere a bunurilor ce fac obiectul acesteia.

La scurt timp însă, LIBERTY GALAŢI a solicitat în instanță anularea deciziei Adunării Creditorilor, invocând că a depus în data de 04.11.2021 o ofertă angajantă pentru preluarea activului funcțional, de 39.880.000 euro (mai mare decât cea a BELTRAME), dar care nu a fost prezentată de către administratorul judiciar. Societatea gălățeană susține că administratorul judiciar a prezentat eronat oferta, închirierea imediată a unității de producție nu era o condiție suspensivă pentru încheierea tranzacției, sugerând în același timp că onorariul administratorului judiciar stabilit este prea mare, astfel încât acesta diminuează suma din care ar trebui să se îndestuleze creditorii.

Pentru a evita repetarea istoriei, este de recomandat să ne uităm dincolo de milioanele de euro ofertate de investitori, și anume la faptul că ANAF (la solicitarea organelor fiscale din Franța) a inițiat în septembrie 2021 un control fiscal la sediul Liberty Galați, fiind investigate transferurile financiare de fonduri provenite din profitul companiei gălățene, care au fost utilizate pentru plata unor datorii înregistrate de producătorul ALVANCE ALUMINIUM DUNKIRK Franța către o subsidiară a Liberty Steel Group UK – peste 75 de milioane euro ar fi fost transferate din cadrul Liberty Galați către Liberty Finance Management. Liberty Galați a contractat o serie de credite bancare de la entități de profil din România în cadrul cărora s-a angajat ferm că fondurile accesate nu vor fi utilizate intra-grup.

De asemenea, organismele de supraveghere bancară din Italia și Cehia au inițiat anchete privind utilizarea unor ajutoare de stat oferite de guvernele respective grupului GFG Alliance (totalizând peste 150 de milioane euro) pentru combaterea efectelor pandemiei de corona-virus, existând suspiciuni că aceste fonduri nu au fost utilizate pentru dezvoltarea capacităților de producție, ci în interes personal de Sanjeev Gupta (beneficiarul real al LIBERTY STEEL UK). Instituțiile din Marea Britanie au întocmit în noiembrie 2021 un raport care indică că structura GFG Alliance, organizarea Grupului și managementul promovat au determinat absența oricărei posibilități de supraveghere sau de tragere la răspundere a proprietarului.

Curios este și faptul că deși LIBERTY GALAŢI s-a interesat de posibilitatea de cumpărare a combinatului de la începutul anului, aceștia au depus o ofertă angajantă doar după  transmiterea ofertei Beltrame.

Sistarea activității de producție de la COS TÂRGOVIȘTE înseamnă de fapt și pierderi semnificative suportate de economia națională, reprezentate atât de importuri anuale de oțel beton estimate la 1 milion de tone / an ( în valoare de peste 900 milioane euro raportat la prețurile din 2021), cât și valorificarea inferioară a fierului vechi, anual fiind înregistrate exporturi de circa 1,2 milioane de tone (circa 300 milioane de euro).

Repornirea COS TÂRGOVIȘTE ar permite utilizarea fierului vechi ca materie primă pentru elaborarea oțelului, reducând astfel dependența față de importuri și eliminând un deficit de circa 600 milioane de euro. Asigurarea unui flux neîntrerupt în furnizarea produselor de oțel este esențial în execuția principalelor proiecte de infrastructură, ce urmează a fi realizate prin PNRR/alte surse de finanțare.

Conform datelor INS, România a exportat peste 37,5 milioane tone de fier vechi în ultimii 30 de ani, pe care a încasat aproape 7,9 mld. euro. Un calcul simplu arată că au fost expatriate, prin nefolosirea materiei prime menționate în cadrul metalurgiei naționale, peste 15 mld.  euro – aproximativ 3.000 km de autostrăzi.

Foarte important este și impactul social al repornirii combinatului, prin asigurarea a minimum 600 de locuri de muncă necesare pentru activitatea de producție, circa 200 de noi locuri de muncă în cazul implementării proiectului „green-field”, la care se adaugă încă 500 din economia verticală, într-o zonă afectată, în ultimii ani, de insuficiența locurilor de muncă.

Preluarea activelor funcționale de către BELTRAME nu reprezintă doar o oportunitate de reducere a dependenței de importuri, reprezintă și ultima șansă a combinatului și implicit a comunității metalurgice din Târgoviște.

Dacă se ratează și această ocazie de relansare a producției, managementul rusesc nu va ezita să recurgă la valorificarea la fier vechi a tuturor activelor, fie în mod direct sau prin intermediari, la fel cum a procedat în cazul LAMINORUL SA (vândută unui dezvoltator imobiliar). Rușii și-au păstrat bunele relații cu marile companii de valorificare a deșeului, printre care amintim SILNEF din Brașov, precum și cu societățile care exportă fierul vechi la Uzina Metalurgică Râbnița din Transnistria (aflată sub control rusesc).

Cât despre LIBERTY, anchetele instituțiilor europene ce îl vizează pe Sanjeev Gupta pot să ridice niște semne de întrebare privind credibilitatea ofertei și a intențiilor de reluare a activității de producție. Practic preluarea activului de către un investitor care s-a confruntat în 2021 cu dificultăți financiare și care este, la rândul lui, la un pas de insolvență poate doar să prelungească agonia combinatului și a metalurgiștilor, ajungându-se în final tot la soluția valorificării la fier vechi…

Redacția

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More