Prin noua majorare a dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la 2%, BCE a încercat să arate cetăţenilor din zona euro şi investitorilor că este hotărâtă să lupte contra unei inflaţii de 9,9%, prin urmărirea ei persistentă până când presiunile inflaţioniste îşi vor pierde suflul, iar cererea din zona euro va fi distrusă complet (vezi graficul).
Celelalte dobânzi ale BCE, pentru facilitatea de creditare şi de depozit, au fost majorate tot cu 0,75 puncte procentuale, până la 2,25%, respectiv 1,5%. Aşteptările de pe piaţă arată că dobânda de politică monetară a BCE va urca până la 2,5% în 2023, iar din 2024 va fi redusă din nou.
Dar cât de realiste sunt aceste aşteptări, în condiţiile în care autorităţile europene blochează consistent orice mecanism de creştere a surselor de energie, care să conducă la reducerea preţurilor şi refacerea competitivităţii economiilor europene?
Pe de altă parte, instituţia monetară a zonei euro a mai făcut un pas mare către insolvenţa tehnică, alături de alte bănci centrale, cum este aceea din Ţările de Jos, deoarece majorare dobânzilor accelerează declinul valorii obligaţiunilor guvernamentale, ale companiilor şi ipotecare din portofoliul băncii.