Zeci de primării din țară sunt amenințate cu falimentul pentru că au pierdut definitiv o serie de procese intentate de companiile care au parcuri de eoliene pe teritoriul acestora. Un proiect legislativ vine în sprijinul administrațiilor locale.
În perioada 2014-2019, primăriile au încasat, conform dispozițiilor legale, impozit pe clădiri pentru turnurile de susținere a eolienelor. „Turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la articolul 249 alin. (5) din Legea. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Decizia Comisiei Fiscale.
Doar că, sesizate de companiile de eoliene, instanțele au constatat că aceste turnuri nu sunt construcții și au obligat primăriile să restituie zeci de milioane de lei. „Nu orice construcție reprezintă o clădire în sens fiscal, elementele de bază ale unei clădiri în sens fiscal sunt pereții, acoperișul şi încăperile ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse etc. Ori, rezultă că turbina eoliană este un echipament complex care transformă energia cinetică a vântului în energie electrică”, spun judecătorii.