ULTIMA ORĂ Inflația a scăzut la 5,1% pe an în mai, cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani

by Redactia
10 views

Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 5,1% pe an, de la 5,9% în aprilie, mai rapid decât în prognoza băncii centrale, pe fondul ieftinirii gazelor și legumelor. Prețurile au scăzut ușor față de aprilie. O analiză mai detaliată la nivelul coșului de consum arată că presiunile de creștere a prețurilor au rămas extinse, ceea ce complică calendarul BNR a mult-așteptatelor reduceri de dobânzi.

Rata anuală a inflației ajunge la cel mai redus nivel de după iulie 2021, când încă era aproape de începutul unui urcuș abrupt, ce a culminat cu nivelul de aproape 17% atins în toamna lui 2022.

Dinamica lunară a inflației a fost de -0,11% în mai, lucru foarte rar în ultimii ani ca prețurile să scadă de la o lună la alta.

Față de aprilie, prețurile alimentelor au stagnat, cele ale mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,4% și cele ale serviciilor au crescut cu 0,4%. Comparativ cu mai 2023, alimentele s-au scumpit cu 1,2%, mărfurile nealimentare cu 6,4% și serviciile cu 9,3%. De la finele anului trecut, creșterile pe cele trei mari categorii au fost de 2,7%, 1,5%, respectiv 3,7%.
Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More