Sorin Pâslaru, ZF: Ce ar trebui făcut pentru finanţarea centralei Tarniţa Lăpuşteşti, „bateria naturală“ necesară pentru echilibrarea sistemului energetic: contribuţie obligatorie a oricărui dezvoltator de solare şi eoliene pentru proiect

by Redactia
8 views

Sistemul energetic naţional trece printr-o perioadă de stres istorică, din cauza consumului mult peste estimări, a secetei şi a producţiei insuficiente şi cu variaţii la energie solară şi eoliană.

Perioada de secetă şi caniculă a dat peste cap echilibrul sistemului energetic şi, în lipsa investiţiilor în capacităţi de producţie supli­mentară în bandă, adică cele care pot porni sau pot fi oprite la comandă, a ajuns aproape în criză.

Singura soluţie pe termen mediu şi lung este finanţarea şi construcţia centralei hidro pe pompaj de  1.000 MW de la Tarniţa Lăpuşteşti din judeţul Cluj, care să folosească energia solară şi eoliană când nu este nevoie de ea în sistem pentru a pompa apă la înălţime şi apoi, când este nevoie de energie, să o elibereze pentru producţie şi echilibrarea sistemului.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More