Scandalul cărţii ia amploare. Şeful Consiliului Concurenţei: Nu intră librăriile şi editurile în faliment, nu i-am amendat decât cu jumătate din profitul din anul anterior. Care este reacţia fondatorului Bookster

by Redactia
20 views

♦ Asociaţia Editorilor din România (AER) respinge acuzaţiile Consiliului Concurenţei cu privire la o presupusă participare la un cartel care viza eliminarea din piaţă a Bookster, o companie care împrumută cărţi contra cost fără însă să plătească drepturi de autor sau impozit statului.

Editurile şi librării (şase la număr) au fost amendate cu 1,2 milioane de euro – o sumă imensă pentru o piaţă de doar 130 mil. euro.

Concret, Bookster cumpără cărţi din librării pe care le închiriază contra cost companiilor pentru angajaţii acestora din urmă. Dar, pentru că nu este bibliotecă publică (care nu trebuie să plătească pentru cărţile împrumutate) şi obţine bani din serviciul de închiriere/împrumut ar trebui să plătească autorilor drepturi de autor şi impozite la stat, ceea ce, potrivit editorilor, nu face.

Editorii şi librarii sancţionaţi spun că au somat Bookster încă din 2017 să înceteze practica pe care ei o numesc ilegală „care prejudiciază direct autorii operelor închiriate“.

Însă Consiliul Concurenţei a amendat librăriile şi editurile pe motiv că ar fi încălcat legile concurenţei atunci când ar fi decis, coordonat, să limiteze  accesul Bookster la cărţile vândute în librării.

Şeful Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a răspuns că el nu duce la sapă de lemn editurile pentru că nu le-a amendat decât cu jumătate din profitul obţinut în anul anterior şi nu cu toată suma. Chiriţoiu a spus, citat de Agerpres, că nu este treaba lui să intervină în litigiile comerciale.

Asociaţia Editorilor din România (AER) a respins acuzatiile Consiliului Concurenţei: „Acţiunile AER au fost tot timpul publice şi ele fac parte din încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor, misiune cuprinsă în Statutul Asociaţiei. Mai mult, Consiliul Concurenţei a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei, inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea privind presupuse fapte anticoncurenţiale era deja reclamată în instanţă încă din 2019, exact pentru fapte de concurenţă neloială, de către zece edituri membre AER”.

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More