Recent, am asistat la un nou episod în care ne-a fost dat să vedem cum Ioan Niculae, din spatele gratiilor și cu sprijinul aghiotanților săi, reușește să-și impună punctul de vedere în procedurile de insolvență a firmelor pe care le deține. Ne propunem să vă arătăm, fără filtre și într-un mod cât se poate de obiectiv, cum a fost posibilă votarea planului de reorganizare a Interaction SRL și ce rol a avut omul lui Ioan Niculae, Dan Anghel și cea mai mare casă de insolvență din România, nimeni alta decât CITR.
Până să intrăm în esența problemei, vă vom face o mică prezentare despre firmele pe care vi le supunem atenției.
Interaction SRL este una dintre numeroasele companii controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, fiind societatea fondatoare și acționarul majoritar la Interagro SA, firma fanion a grupului cu același nume.
Ambele societăți se află în insolvență, iar de procedura judiciară se ocupă CITR prin CITR Filiala București la Interaction SRL și CITR Filiala Ilfov la Interagro SA. Chiar dacă vorbim de filiale diferite ale CITR, întâlnim același manager de caz în ambele proceduri, mai precis pe Ionuț Șandor. În ambele echipe ale administratorilor judiciari desemnați pentru Interagro SA și Interaction SRL o regăsim pe practiciana în insolvență Andreea Găișteanu.
Și dacă tot se poartă să vedem CITR în ambele societăți, de ce să nu vedem și același administrator special, în persoana lui Dan Anghel, prieten apropiat și consultant de nădejde al lui Ioan Niculae.
Interaction SRL și-a exprimat încă de la începutul insolvenței intenția de a-și restructura activitatea printr-o procedură de reorganizare judiciară, fapt pentru care Dan Anghel a propus, în colaborare cu administratorul judiciar CITR Filiala București, un plan de reorganizare pe care l-a supus aprobării creditorilor în data de 09 noiembrie 2021. Având în vedere că Interagro SA este creditorul majoritar și se află la rândul ei în insolvență, pentru a putea vota în adunarea creditorilor la Interaction a fost necesară organizarea unei astfel de adunări și în cadrul acestei proceduri de insolvență.
Mizele votării acestui plan sunt multiple și foarte complexe.
Cea mai semnificativă o reprezintă introducerea firmei Nitramonia BC (fosta Popasul Trebeş SRL, folosită ca paravan de Ioan Niculae pentru a-și răscumpăra Chemgas Holding Corporation SRL), ca terț debitor în categoria creditorilor garantați cu creanțe de peste 44 milioane lei în această categorie, în condițiile în care bunurile aduse ca garanție sunt evaluate la zero (da, ați citit bine, ZERO).
Ulterior, în conținutul planului se specifică clar că pentru valorificarea bunurilor Interaction SRL se vor organiza licitații la care creditorii garantați se pot înscrie cu valoarea creanțelor deținute.
Pentru “a adormi” vigilența nulă (mai bine zis egală cu valoarea garanțiilor Nitramonia BC) a “organelor” cum numește Dan Anghel părțile responsabile de aplicarea planului de reorganizare, acesta face în completarea documentului supus aprobării creditorilor teoria distribuirii sumelor rezultate din vânzarea bunurilor garantate, subliniind că Nitramonia BC SRL va beneficia “numai în limita și respectiv din sumele obținute din valorificarea obiectului garanției”, aspect care nu impietează însă cu nimic posibilitatea ca Popasul Trebeş SRL metamorfozat în Nitramonia BC SRL să participe la licitațiile organizate pentru celelalte bunuri garantate folosind creanțele garantate pe care le deține, deși sunt acoperite cu bunuri evaluate ca fiind ZERO.
Adică, pentru neinițiații în manevrele lui Dan Anghel și ale CITR s-a deschis drumul unui interpus de a prelua la licitație bunurile asupra cărora ROMGAZ SA și ANAF au garanții, în cazul lor acoperite însă cu bunuri cu valoare reală.
În ordinea importanței, încă o hibă a planului o reprezintă faptul că propune conversia în părți sociale a creanțelor, principalul beneficiar fiind bineînțeles tot firma de grup, Interagro SA. Mai mult, prin completarea adusă planului, Dan Anghel introduce subtil posibilitatea ca Interagro SA să devină din creditor chirografar creditor garantat în insolvența Interaction SRL.
În ceea ce privește recuperarea creanțelor, propunerile, mai ales cele formulate în cadrul completării planului sunt de-a dreptul șocante: una dintre posibilele surse de cash flow o reprezintă viitoare procese asumate ca și câștigate de Interaction SRL cu ANAF pe rambursarea de TVA (atenție: Ioan Niculae recuperează masiv TVA pe această firmă – conform celor specificate în plan, în contul unic de insolvență deja sunt circa 9 milioane lei având această sursă la care ar urma să se mai adauge peste 3,6 milioane lei. Întrebarea este dacă Niculae plătește dările ca toți oamenii de afaceri de bună credință, răspunsul fiind ușor de aflat având în vedere creanțele pe care le înregistrează instituțiile bugetare în raport cu firmele pe care le deține).
În cadrul adunării creditorilor Interagro SA ținută în 08 noiembrie 2021 s-a decis ca votul cu privire la planul de reorganizare al Interaction să fie unul negativ, și a fost mandatat administratorul special Dan Anghel pentru a vota în adunarea creditorilor Interaction. Toate consemnările făcute în adunarea creditorilor le regăsiți în procesul verbal publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 19.067 din 10 noiembrie 2021.
Și când colo, ce să vezi. La o zi distanță, în cadrul adunării creditorilor Interaction în care era supus aprobării planul de reorganizare, nu a fost posibilă adoptarea niciunei hotărâri din lipsă de cvorum, nefiind întrunit pragul minim de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală. Puteți verifica acest lucru în procesul verbal publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 19.132 din 11 noiembrie 2021.
Cum a fost posibil să nu se întrunească cvorumul deși creditor majoritar, cu un procent de 70,09%, este Interagro SA? Asta pentru că, administratorul special Dan Anghel nu a binevoit să-și ducă la îndeplinire sarcinile pentru care a fost mandatat de către creditori. Și atunci ne punem următoarele întrebări: Din ce cauză? Nu cumva pentru că era obligat să voteze împotriva aprobării propriului plan de reorganizare și asta nu i-ar fi convenit domnului Niculae? Care este delimitarea pentru Dan Anghel în a reprezenta interesele acționarilor, și aici vorbim de Ioan Niculae evident, și a reprezenta interesele societății și ale creditorilor până la urmă?
Este cât se poate de normal să ne întrebăm acest lucru având în vedere că legea insolvenței prevede ca remunerația administratorului special să fie achitată de către acționarii societății, aceștia fiind totodată ce-i care l-au și numit în această funcție.
În acest punct îl aducem în discuție și pe administratorul judiciar CITR, care are un rol foarte important, și anume el trebuie să supravegheze tot ce se întâmplă într-o procedură de administrare judiciară și bineînțeles că și pe administratorul special ca nu cumva să aducă vreun prejudiciu societății sau creditorilor.
Constatăm cu stupoare că cel mai tare lichidator judiciar din România, care investește foarte mulți bani în campaniile sale de marketing și ne vorbește de profesionalism și existența unei echipe numeroase care gestionează dosarele de insolvență, are desemnată aceeași echipă să se ocupe de aceste două dosare ale domnului Niculae. Noi am ales să facem cunoscută această echipă, fără să primim vreun ban pentru acest lucru, așa că vă prezentăm echipa formată din partenerul CITR și managerul de caz al celor două dosare Ionuț Șandor și pe practiciana în insolvență Andreea Găișteanu.
Doamna Găișteanu este persoana care a ținut cele două ședințe ale adunării de creditori, cea din data de 08 noiembrie 2021 pentru Interagro și cea din data de 09 noiembrie 2021 pentru Interaction. În aceste condiții este cât se poate de clar că această practiciană a CITR știa că Dan Anghel trebuia să transmită votul creditorului Interagro în adunarea Interaction și că nu a făcut-o, și cu toate acestea a rămas indiferentă. De ce a ales să nu facă nimic? Trecerea în faliment a Interaction din cauză că în adunarea creditorilor nu s-ar fi aprobat planul de reorganizare dacă Dan Anghel ar fi transmis votul Interagro, ar putea să fie răspunsul?
Singurul creditor care a contestat manevra practicienilor în insolvență care în mod normal ar fi trebuit să reprezinte interesele acestei categorii a fost ROMGAZ SA, contestația fiind publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 20.042 din 24 noiembrie 2021.
Am constatat cu stupoare că în raportul de activitate al Interagro publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență la data de 13 decembrie 2021, Ionuț Șandor nu a precizat nimic despre faptul că administratorul special Dan Anghel nu a dus la îndeplinire hotărârea creditorilor de a vota împotriva aprobării planului de reorganizare al Interaction SRL, deși a menționat că a fost adoptată o hotărâre în acest sens.
Printr-un astfel de comportament, putem doar să deducem că în aceste rapoarte informațiile pe care administratorul judiciar le prezintă creditorilor și judecătorului sindic trec printr-o triere. Oricum, pentru CITR Filiala Ilfov și pentru Ionuț Șandor nu contează că administratorul special nu își îndeplinește atribuțiile pentru care este mandatat de către creditori din moment ce nu au reacționat în niciun fel și nici nu au luat vreo măsură împotriva lui Dan Anghel.
Omul lui Niculae nu s-a lăsat cu una cu două și a întocmit o completare la acest plan de reorganizare, vârându-l din nou sub ochii creditorilor. Așa că noua propunere a lui Dan Anghel a făcut posibilă o reconvocare a adunării creditorilor atât pentru Interaction, cât și pentru Interagro.
De această dată, unii creditori s-au răzgândit cu privire la vot (aici și-a făcut datoria Marcu Octavian, influentul șef al work-out-ului Piraeus Bank SA, cunoscut ca prieten de nădejde al lui Niculae și conexat cu MMM Insolvency SPRL, firmă care a asigurat fluiditatea insolvenței Ductil Steel SA Buzău așa cum au vrut acționarii ruși de la acel moment) și au făcut astfel posibilă luarea unei decizii prin care Interagro trebuia să voteze pentru aprobarea planului de reorganizare al Interaction. Același Dan Anghel a fost mandatat să ducă la îndeplinire decizia luată și culmea este că de această dată a și transmis votul creditorului Interagro, făcând posibilă adoptarea hotărârii de reorganizare (pentru detalii accesați Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 21.745 din 22 decembrie 2021).
Demersul este unul nelegal pentru că un plan de reorganizare se supune votului creditorilor o singură dată, aspect deja consumat în cazul Interaction SRL și, frapant pentru oricine are habar de insolvență, nu poți aduce completare unui plan respins, a cărui consemnare ca atare a fost blocată prin fraudă de către Dan Anghel de conivență cu CITR prin netransmiterea votului din INTERAGRO SA.
Vă facem cunoscut și faptul că, la dosar deja era depusă o contestație a unui creditor lezat direct în drepturi care reclama tocmai încălcarea mandatului de către Dan Anghel și neîndeplinirea atribuțiunilor legale de către administratorul judiciar, contestație a cărei soluționare trebuia de asemenea așteptată.
Practic, pe ceea ce ar putea fi asimilat cu ușurință falsului și uzului de fals, pe fondul unui abuz în serviciu vizibil și pentru un om fără pregătire juridică, ca să nu mai vorbim de experți (sau “organe”) puși/puse la a veghea la desfășurarea legală a procedurilor de insolvență, Dan Anghel a dus acest plan în stadiul de Aprobat.
Este cât se poate de evident că acest Dan Anghel pune în aplicare deciziile adunării creditorilor doar atunci când îi convine modul în care acestea vor influența cursul procedurilor de insolvență pentru firmele prietenului său Ioan Nicolae. Probabil Ioan Niculae a știut de ce-l numește în aceste proceduri și cu siguranță își remunerează îngerul păzitor pe măsură, remunerări de care nu e străin nici Ionuț Șandor.
Pe aceiași Ionuț Șandor și Andreea Găișteanu despre care am vorbit mai sus îi vedem și în procedura de insolvență a Interagro SRL, o altă societate deținută de Ioan Niculae și care poate fi rapid încurcată cu Interagro SA, făcând parte tot din Grupul InterAgro.
Așa cum toată presa a scris, la începutul lunii noiembrie 2021, Gigi Becali a cumpărat hotelul Inter din Venus scos la vânzare de CITR Filiala București în calitate de lichidator judiciar al Interagro SRL. Se pare că acest hotel a prezentat interes pentru mai mulți investitori, însă atunci când Gigi Becali își dorește un lucru, acesta se și împlinește. Domnul Becali a dorit să-i dea o mână de ajutor prietenului său Ioan Niculae și să achiziționeze el hotelul ca să nu i-l ia altul, cât timp săracul se află la pușcărie. Conform propriilor afirmații, latifundiarul din Pipera ar fi dispus chiar să-i dea înapoi hotelul după ce va fi eliberat. Ce a uitat să ne spună Gigi Becali în toate intervențiile sale, este că de fapt în tranzacție și-a interpus fiica deși el a fost prezent la licitația la care și-a adjudecat hotelul.
Prețul pe care Becali trebuie să îl achite conform licitației câștigate pentru hotel nu este deloc de neglijat, apropiindu-se ușor de suma de 7 milioane euro. Din această sumă a achitat un avans de cca. 1,1 milioane euro care a reprezentat inițial garanția de participare la licitație. Doar că, înainte de a expira termenul limită acordat pentru plata diferenței de preț, domnul Becali a înaintat o solicitare de amânare a acestuia, creditorii Interagro SRL fiind îngăduitori până la 28 februarie a.c..
Acești creditori îngăduitori sunt de fapt societăți pe care Ioan Niculae le controlează, iar exemple în care omul de afaceri a încercat să-și re-achiziționeze activele scoase la vânzare prin intermediul unor alte societăți pe care le controlează sau prin apelarea la prieteni pentru a face acest lucru în locul său sunt nenumărate. Se zvonește că de fapt domnul Niculae, deși ține cu dinții de fostele sale firme și de bunurile acestora, nu ar mai avea banii necesari să și le răscumpere. Toate încercările sale prin care „se prezintă” la licitații și își adjudecă bunurile, plătind de fapt doar mici avansuri din întregul preț, fără a mai achita întreaga valoare la care acestea au fost tranzacționate, nu fac altceva decât să lungească niște proceduri de insolvență la nesfârșit. Degeaba flutură niște sume modice în fața creditorilor și îi amăgește că va achita întregul preț când povestea se repetă la nesfârșit. Acești creditori care nu își încasează sumele ce li se cuvin suntem de fapt noi toți, pentru că vorbim de societăți de stat și de bugetul de stat.
Citisem nu de mult un interviu dat de Paul Dieter Cîrlănaru, noul CEO al CITR, în care zicea că dezvoltarea acestei companii în perioada următoare se va baza pe nevoile din mediul de business și ale creditorilor. Această nevoie a creditorilor e cât se poate de clară într-o procedură de insolvență, adică să își recupereze, dacă nu integral, măcar într-un procent cât mai mare sumele de la datornici.
Dar oare noul CEO al CITR are cunoștință despre ce fac oamenii de sub el și pe care se presupune că ar trebui să îi coordoneze? Putem doar să sperăm că vom asista la o transparență mult mai mare în aceste proceduri și că cel puțin, această echipă de profesioniști alcătuită din Ionuț Șandor și Andreea Găișteanu va lua atitudine și va face ceva atunci când observă derapajele legale prin care Ioan Niculae își face de cap în procedurile firmelor sale.
Și dacă nu v-am convins încă de faptul că CITR este firma de casă a lui Ioan Niculae, vă rugăm să mai citiți ce s-a întâmplat și la Ga Pro Co SA Săvinești, acolo unde Interagro SA este creditor majoritar, calitate în care nu doar că a favorizat devalizarea combinatului nemțean, aducându-l în faliment ci a favorizat trenarea acestuia prin favorizarea câștigării licitației de vânzare a activelor de către North Chemical Complex SRL București, o altă firmă din grup, care, ghici unde are închiriat spațiu: str. Verii, nr. 1-3, București, adică exact imobilul Interaction SRL.
Rezultatul – nici astăzi Ga Pro Co SA nu a fost preluat de vreun investitor pentru că North Chemical Complex SRL nu a achitat prețul convenit și cu sprijinul votului Interagro SA a fost păsuit timp de aproape 18 luni de la adjudecare până la a fi reziliat contractul de vânzare cumpărare.
Despre legăturile dintre Dan Anghel și CITR au scris și cei de la Investigatoria în articolul „Investigație – Imperiul lui Ioan Niculae înflorește cu sprijinul ‘Băieților Deștepți’ din insolvență”, existând unele zvonuri cum că ar avea loc niște decontări de servicii între Casa de Insolventa ISTRU SPRL în care Dan Anghel este asociat, și CITR.
Încheiem prin a parafraza că încurcate sunt căile domnului Andrei Cionca, dar au mult traseu comun cu drumurile lui Ioan Niculae. Așa că atenție creditori, atenție viitori debitori cine vă administrează procedurile de insolvență.
UNPIR poate să doarmă liniștit cu asemenea practicieni de nădejde. Poate cu timpul vom afla și cu ce note au terminat cursurile unii ca Șandor sau Găişteanu și să asistăm la niște ore predate de Andrei Cionca, printre altele și lector de elită la INPPI, care se vrea cel mai titrat institut de pregătire a specialiștilor în insolvență. Pe la această breaslă nu s-a auzit și de instituția autosesizării, astfel încât celor care se îndepărtează de la etică, ca să nu mai vorbim de izul penal pe care îl au faptele comise, să le fie pus în discuție dreptul de liberă practică? Până acum nu știm de niciun caz.
Vă promitem că vom reveni! Până atunci o să vedem dacă se trezește cineva din “somnul rațiunii” pentru că “monștri” precum Interaction, Interagro, Ga-Pro-Co sau CITR deja au crescut, nu doar s-au născut.
Redacția