Stab, Engie: „Furnizarea de gaze ne-a adus pierderi în 2021, primul trimestru din 2022 este foarte rău”. De ce a crescut factura: „Din marje de 5% nu poți absorbi o creștere de preț de 500%”

by Redactia
27 views

“Până acum, întreaga povara financiară este pe umerii furnizorilor. Sunt bucuros să aud că au început plățile, insa schema a fost implementată din noiembrie. Suntem în februarie și ne confruntăm cu probleme mari de flux de numerar. Al doilea aspect, ingrijorător pentru noi, este efectul plafonării. În țările care au implementat plafonarea, furnizorii primesc înapoi diferenta pentru diferența dintre prețul contractual de la client și nivelul plafonat. În Romania este diferit. Primim înapoi diferența față de un preț de referință, o medie a prețurilor de achiziție din portofoliul nostru, nu prețul de achizitie real pe care noi l-am plătit. Și nu este echitabil, pentru că nu reflectă prețul de achiziție ridicat la care am achiziționat gaze naturale pentru clienții care ni s-au alăturat în ultima parte a lui 2021. Astfel, suntem în situația de a înregistra pierderi semnificative. Nu pot da cifre precise, pentru că situația financiară nu a fost aprobata de AGA, dar vă pot spune ca avem pierderi generate de activitatea de furnizare în 2021, iar primul trimestru al lui 2022 este foarte, foarte rau”, a spus Stab.

Oficialul a reiterat că nu furnizorii câștigă din creșterea explozivă prețurilor la gaze din piață, în condițiile în care vorbim despre o situație de criză.

Read More

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More