BNR ține dobânzile jos pentru a permite Guvernului să acopere mai ușor deficitele în creștere. Modelul este folosit și de băncile centrale mari. Până unde va scădea ROBOR?

by Redactia
9 views

La nivel mondial, băncile centrale au un agreement silențios: nu mișcăm dobânda de politică monetară pentru a proteja lichiditatea piețelor financiare și a favoriza dobânda la care se împrumută guvernele. De aceea, ROBOR, în cazul României, poate ajunge sub dobânda oferită de BNR la depozitele băncilor. ”În cazul dobânzilor pe trei și șase luni ROBOR poate scădea sub 6%, în așteptarea deciziei BNR. Și pe dolari și euro vor fi scăderi de dobândă, dar nu așa dese cum era de așteptat”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Ministerele de finanțe din țările Uniniunii Europene (UE) și nu numai, pentru că și  SUA face la fel, au nevoie de lichiditate. În aceste condiții, este foarte important ca banii să băltească în piață. Lichiditatea este foarte importantă deoarece majoritatea guvernelor trăiesc pe datorie, iar dobânzile mici le ajută să se împrumute ieftin. Ca efect, principalii indici de referință, Euribor și USD Libor au ajuns săptămâna aceasta sub nivelul principalelor dobânzi practicate de FED și BCE. Ce se va întâmpla în România cu indicele ROBOR?

Read More.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More