Episoade de colaps pe bursele de capital ale Chinei nu sunt ceva neobişnuit. Însă când acestea au la bază acţiunile marilor companii de produse de larg consum, atunci ele sunt semn de criză în economia chinezească. Şi cum China este a doua piaţă de consum din lume în funcţie de cheltuieli, griji trebuie să-şi facă şi producătorii din întreaga lume.
Dar economia chinezească are şi alte probleme: se confruntă cu o criză prelungită în sectorul imobiliar care s-a dezvoltat pe datorie, are supracapacitate de producţie, pentru a proteja locurile de muncă exportă ieftin, nu poate reporni creşterea şi se adânceşte într-o criză demografică. Urmarea este că protestele consumatorilor nemulţumiţi sunt în creştere.
Cazurile de contestare a politicilor autorităţilor sau companiilor au crescut cu 18% în trimestrul doi în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Bloomberg, care analizează date de la Freedom House. Majoritatea protestelor privesc chestiuni economice. Nemulţumirile legate de muncă reprezintă 44% dintre cazuri, iar cele ale proprietarilor de locuinţe 21%.