O lume a datoriilor

by Redactia
15 views

Titlurile recente din presă par să prevestească o criză globală a datoriilor. Statele Unite ale Americii se află pe marginea prăpastiei unui default autoprovocat. Egiptul, Ghana, Pakistanul și multe alte țări se confruntă cu dificultăți financiare grave. Povara datoriilor Italiei și Japoniei a devenit tot mai grea. Iar chinezii întârzie sau îngreunează eforturile multilaterale de restructurare a datoriei țărilor cu venituri mici și mijlocii. Fondul Monetar Internațional consideră că 41 de țări sunt puternic îndatorate, fără a include țări cu venituri medii, precum Argentina, Pakistan și Sri Lanka.

Îngrijorările alimentate de aceste știri sunt reale, dar există diferențe fundamentale între ele. Statele Unite au capacitatea de a-și plăti datoriile și au fost un împrumutător de încredere timp de mulți ani – problema este de natură politică. În schimb, pentru țările mai sărace, întrebarea este dacă, sau cât de mult, pot rambursa. Multe țări cu venituri mici puternic îndatorate au niveluri ale datoriei care sunt deja nesustenabile, sau care vor fi în curând. Unele nu au efectuat plăți, sau au anunțat că vor trebui să suspende serviciul datoriei. Creditorii privați au reacționat, refuzând să le mai acorde împrumuturi.

Read More.

.

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More