Insolvența este aceea stare a patrimoniului debitorului, care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile. Insolvența se prezumă în situația în care debitorul nu achită datoriile scadente de mai mult de 60 de zile. Din moment ce aceasta este o prezumție relativă, ea poate fi răsturnată.
Procedura insolvenței poate fi definită ca fiind un ansamblu de norme juridice care reglementează modul prin care se poate realiza acoperirea pasivului debitorului aflat în insolvență. Altfel spus, este o procedură de executare silită colectivă, menită să acopere datoriile unei societăți. Acoperirea datoriilor poate fi realizată fie prin reorganizare judiciară, fie prin faliment, scrie Legal Badger.
Procedura de insolvență este reglementată de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și se aplică profesioniștilor, adică acelor persoane care exploatează o întreprindere. Procedura insolvenței se poate realiza în două forme, respectiv: procedura generală și procedura simplificată.