Ce lichidator a ales ASF pentru insolvența EUROINS, liderul de piață în asigurări de la care au dispărut 500 de milioane euro cu sprijin bancar din Rusia?

by Redactia
572 views

Euroins a intrat în insolvență în martie 2023, când supraveghetorul a “constatat” că firmei îi lipsesc din conturi 500 de milioane euro, cu care să poată plăti daunele a sute de mii de păgubiți. La finalul lui aprilie 2023 ASF a trimis judecătorului sindic propuneri de lichidatori, cap de listă fiind un consorțiu din care face parte MAESTRO SPRL. Cine e Maestro?

Pe scurt, MAESTRO SPRL s-a remarcat prin serviciile incomensurabile aduse grupului rus de firme MECHEL, în România, gestionând “magistral” procedura de insolvență a COS Târgoviște/vândut în faliment, lichidatorul armonizându-se și cu celelalte firme din grup (Laminorul Brăila/faliment, Ductil Steel/faliment, ISCT/faliment), astfel încât interesele financiare ale rușilor au fost pe deplin atinse, marele perdant fiind ANAF și alți creditori bugetari.

Practic, Maestro, sub pretextul că masa credală era controlată de acționarul debitoarei, a condus procedura exact cum au vrut rușii timp de 8 ani, timp în care societatea nici nu s-a redresat, nici nu a plătit creditorii de stat, ci doar a avut grijă de creditorul garantat, nimeni altul decât acționarul din umbra offshore-urilor companiei (nu vom detalia aici ceea ce presa românească – și din păcate doar ea – a făcut ani la rând).

Nu credeți că vom trăi un deja-vu, sau pe românește o reconfirmare a proverbului lupu-și schimbă părul, dar năravul ba și vom vedea cum Maestro va servi pe acționarii bulgari?

Șefii bulgari de la Euroins, Assen și Kiril, nu sunt străini de Rusia. Din 500 de milioane de euro care s-au “evaporat” din conturile companiei, o parte au luat calea unor conturi bancare deschise la VARENGOLD BANK din Hamburg și FIRST INVESTMENT BANK din Moscova. Varengold e tot a lui Assen și Kiril, după un lanț lung de intermediari (așa cum fac toți afaceriștii “curați” cărora nu le e teamă de transparență).

Bulgarii au fost și mari “investitori” la First Investment Bank (bineînțeles, nu direct, în nume propriu). Dacă ne uităm pe sanctions.nazk.gov.ua, vedem că ucrainienii vor ca Assen și Kiril să fie băgați pe listele de sancțiuni internaționale, pentru că au funcții de conducere (Oare au scăpat de ele? Începe să bată la ochi!) tocmai la First Investment Bank, bancă acuzată că ajută Rusia în finanțarea războiului din Ucraina (ajutor ca rușii să își mute granițele mai aproape de România).

Presa bulgară vuiește de ani de zile despre cum grupul EUROHOLD (care deține Euroins) are printre marii lui finanțatori pe Atanas Tilev (portretizat ca fost membru al serviciilor de spionaj din Bulgaria pe timpul comunismului și ca fost ofițer KGB), care ar fi băgat zeci de milioane de euro în afacerile Eurohold. Tilev e reprezentat în Eurohold de divizia bulgară a băncii rusești VTB CAPITAL (una din primele bănci sancționate după invadarea Ucrainei).

Alt exemplu este Willem Jacob Westerlaken, fostul director general la ROSGOSSTRAKH (firma de asigurări națională a Rusiei) pe care Assen l-a pus în fruntea diviziei Euroins din Georgia. Tot Westerlaken este și în conducerea IIC BV Olanda – care în 2015 a cumpărat PROVIDNA INSURANCE COMPANY (unul din cei mai mari asigurători din Ucraina – cam mult interes “investițional” pentru Ucraina) de la ROSGOSSTRAKH Rusia.

Euroins are milioane de asigurați în România, sute de mii de păgubiți și foarte puțini bani rămași în conturi. Cum va fi despăgubit consumatorul român din puținul rămas în activele Euroins dacă ASF propune lichidatori rusofili? Nu cumva după ce am fost furați de 500 de milioane de euro, acum rusofilii între ei pregătesc scena pentru încă un tun pe mână cu lichidatorul? Cum poate accepta judecătorul sindic o astfel de propunere? De ce nu se sesizează cineva, ca să nu repetăm frauda Mechel?

Și ca să aibă și planul B asigurat și schema completă, bulgarii au început să cumpere creanțele creditorilor EUROINS, pentru a se asigura că lichidatorul va fi unul “de casă”, pentru a mai putea să tragă niște bani și acoperi fraudele precedente (spre exemplu, transferul banilor în Bulgaria). Interesul lui Assen și Kiril e major, având în vedere că un lichidator serios probabil ar atrage răspunderea admistratorilor și ar anula contracte încheiate anterior pentru transferarea banilor în Bulgaria.

Redactia

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More