Rusia a furnizat până la finalul anului 2022, doar aproximativ 7,5% din necesarul de gaze al Europei, cu aproximativ 40%, mai puțin față de 2021.
Cu multe luni înainte de momentul invaziei Rusiei, în Ucraina, mai exact prin aprilie 2021, Putin a dublat, și mai apoi a triplat prețul gazelor naturale livrat de Gazprom, către economiile europene.
Intenția liderului de la Kremlin a fost una clară, să adune rapid cât mai multe fonduri pentru a putea lansa un război la scară largă.
După invazie, Statele Unite, NATO și țările puternice din Europa s-au pus spatele Ucrainei și a furnizat arme și muniție Ucrainei.
Acest fapt l-a înfuriat din nou pe Putin, care prin vocea fostului președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat Europa, că va plăti gazele naturale la prețul de 2.000 de euro/mia de metri cubi, ceea ce era un preț foarte mare.
Numai că de data asta, Putin a pariat greșit. Europenii s-au reorientat rapid și au importat gaze din Azerbaidjan, nordul Africii, sau chiar SUA. Chiar și Germania, cu o dependență aproape totală față de gazul rusesc a făcut față crizei, iar acum economia este pe creștere. Read More.