Aruncarea în aer a hidrocentralei Nova Kahovka de pe Nipru, de 357 MW, de aproape două ori mai mare decât cea de la Vidraru din România, explozia conductei de amoniac de mare capacitate Togliati-Odesa de 2500 km lungime şi sabotajul conductei de gaz subacvatice Nord Stream arată că obiectivele economice strategice devin noua ţintă a războaielor.
S-a tot vorbit de câteva decenii de „războaiele economice“, dar iată că în nebunia războiului din Est expresia se materializează pur şi simplu prin sabojate şi distrugeri ale unor obiective economice, de infrastructură energetică esenţială, care înmagazinează poate zeci de ani de muncă.
Probabil că aceste distrugeri au fost planificate din vreme şi se va vedea cui vor folosi mai mult. Cert este că este dramatic să vezi cum îţi ia decade să proiectezi şi să construieşti o conductă subterană de mare adâncime sau o mare hidrocentrală şi într-o clipă toată această muncă poate dispărea.
În România, vestea momentului de piaţa de capital şi de energie este listarea la Bursă a Hidroelectrica, adică a marilor hidrocentrale precum Porţile de Fier, Vidraru sau Bicaz şi nu te poţi gândi, la ştirea distrugerilor din Ucraina, ce valoare incomensurabilă au acestea.