Trei dintre cele mai contestate proiecte hidroenergetice din România deschid lista celor anunțate, ieri, de compania Hidroconstrucția în planul de ieșire din insolvență. Fosta companie comunistă a fost preluată de marii ”câștigători” ai privatizărilor, ajungând să fie controlată de către cel supranumit ”țarul SIF-urilor”, condamnat penal definitiv pentru manipularea piețelor de capital.
Hidroconstrucția a anunțat, ieri (vineri), printr-un comunicat, preluat pe larg de presa autohtonă (aici, aici, aici), că va depune un plan de reorganizare pentru ieșirea din insolvență, care va fi supus spre aprobare creditorilor. Pentru redresare, compania se bazează pe mai multe lucrări de construcții, lista fiind deschisă de cele mai contestate proiecte din domeniu: cele de la Răstolița (care afectează Parcul Național Călimani și alte arii naturale protejate), de pe Jiu (din Parcul Național Defileul Jiului) și Surduc – Șiriu (care afectează, la rândul lui, un sit Natura 2000).
Proiecte perdante de la un cap la altul, pentru cetățenii de rând
Autorizațiile de construire pentru proiectele din Parcul Național Defileul Jiului și cel de la Surduc au fost anulate definitiv de instanțele de judecată, din 2017, respectiv 2022, iar cel de la Răstolița este, la rândul lui, contestat în Justiție.