Evoluția insolvenţei principalului furnizor de agent termic centralizat din capitală – Electrocentrale Bucureşti (ELCEN)

by Redactia
88 views

Compania despre care vă povestim astăzi este Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), a cărei istoric de ”reinventare” a început în 2016, cu solicitarea propriei insolvenţe pe motivul nevoii de eficientizare financiară printr-un program coerent de reorganizare al cărui plan a fost depus în cadrul adunării creditorilor din 2018, cu desemnarea ca administrator judiciar a societății profesionale de practicieni în insolvență Sierra Quadrant Filiala Bucureşti SPRL.

Soluția de restructurare agreată de acționarii societății, Ministerul Energiei şi SNGN ROMGAZ SA, viza în esență transferul de active din patrimoniul ELCEN către o entitate nou înființată aflată în subordinea Primăriei municipiului București – Compania Municipală Energetica SA, urmărindu-se centralizarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET. Printre obiectivele vizate de soluția agreată se afla şi recuperarea creanței pe care ELCEN o avea împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei, prin somarea la plată a acesteia de către Primăria Municipiului București, printr-o  hotărâre a Consiliului General (CGMB).

Cine este ELCEN?

În 2020, statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deținea 97,51% din acțiunile ELCEN, iar diferența de 2,49% de SNGN ROMGAZ SA. ELCEN are cinci sedii secundare sub forma punctelor de lucru: Centrala Termoelectrică (CET) Grozăvești, CET București Vest, CET Progresul, CET București Sud şi Uzina de Reparații.

Crearea SACET a fost o idee strălucită, dar a rămas doar o idee

Deși Planul de Reorganizare Modificat al Activității Debitoarei SC ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI SA, înregistrat pe rolul Tribunalului București în data de 28.02.2020 prevedea altceva, transferul activelor din patrimoniul ELCEN către CM Energetica București SA nu s-a realizat. Câteva impedimente de natură juridică privitoare la constituirea societății au tăiat interesul beneficiarului de a transmite vreun înscris privind intenția de preluare a activelor, iar în 22.11.2018 magistrați Curții de Apel au anulat actul administrativ de înființare al CM Energetica București SA.

Nici recuperarea creanței deținute împotriva RADET, estimată de evaluator la valoarea de 1,095 miliarde lei, nu a avut vreun succes imediat. Municipalitatea a refuzat să promoveze o Hotărâre a CGMB privind asumarea creanței, așteptând o acțiune în instanță.   

Transferul de active a fost asumat, însă în condițiile impuse de evaluatorul Veridio, însărcinat cu stabilirea valorii de piață, iar debitoarea și-a continuat activitatea sub supravegherea Administratorului Judiciar, până la data transferului de afacere.

Ce a făcut Primăria Municipiului București

În iunie 2020, CGMB a aprobat divizarea Companiei Municipale Energetica București SA prin transferul patrimoniului său către companiile municipale Termoenergetica SA şi Energetica Servicii București SA, după ce încă din primăvara lui 2019 consilierii municipali aprobaseră reorganizarea prin divizare și dizolvare.

La începutul anului 2021, Primăria municipiului București a transmis o adresă prin care s-a oferit să preia patrimoniul ELCEN, cu condiția actualizării valorii activelor, condiție pe care creditorii procedurii ELCEN au dus-o la îndeplinire.

Paradoxul bucureștean

ELCEN produce energie sub patronajul Ministerului Economiei și o distribuie prin intermediul fostei RADET – actuala societate Termoenergetica aflată sub patronajul administrației locale bucureștene, care nu are resurse să întrețină rețeaua de distribuție și să achite datoriile către ELCEN pentru furnizarea agentului termic, contribuind la intrarea în faliment a producătorului de energie.

În februarie 2022, Sierra Quadrant a notificat Primăria Municipiului București privind stoparea negocierilor de transfer al activelor şi a activității ELCEN către CM Termoenergetica SA, astfel că proiectul comun de realizare SACET a ajuns irealizabil, iar municipalitatea a fost acuzată de tărăgănarea timp de un an a indicării surselor de finanțare a proiectului deși fusese inițial de acord cu soluția propusă de lichidatorul judiciar.

Pentru a elimina riscul intrării în faliment, al pierderii bonusului de cogenerare și al oportunităților de atragere de fonduri europene nerambursabile indisolubil legate de îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de forurile europene responsabile în materie, administratorul judiciar a dispus achitarea integrală a sumelor de bani datorate creditorilor companiei, optând pentru soluția ieșirii din insolvență.

La mijlocul lunii februarie 2022 ELCEN achitase integral creanțele creditorilor chirografari, deşi anterior CM Termoenergetica SA înregistra datorii către ELCEN în valoare de 746 milioane lei din care 445 milioane lei restante, iar ieșirea din insolvență a ELCEN o făcea eligibilă să acceseze schema de sprijin pentru cogenerarea eficientă începând cu luna aprilie 2022, sens în care o solicitare a fost depusă la ANRE.

Cu toate acestea, în luna martie a aceluiași an, Primăria Municipiului București a contestat ieșirea din insolvență a ELCEN și reinserția în activitatea de afaceri.

Comunicatele de presă a Sierra Quadrant au atras atenția asupra impactului pe care contestația PMB îl putea avea în creșterea valorii facturilor plătite de bucureșteni și a clamat că motivul aflat la baza contestației a reprezentat o creanță ELCEN către PMB care a fost în două rânduri invalidată de instanța de judecată.

În iunie 2022 ELCEN a ajuns din nou să aibă de recuperat de la CM Termoenergetica SA peste un miliard lei în contul livrărilor de energie termică neplătită.

Obligația de a achita subvenția de 60% din prețul final, a cărei valoare însumată se ridica la circa 700 milioane lei, a fost un impediment în plus pentru plata datoriei.   

Când în sfârșit PMB și-a retras cererea de blocare a ieșirii din insolvență, judecătorul sindic a respins ca neîntemeiată solicitarea ieșirii din insolvență uzând de lacunele din legea insolvenței care nu tratează problema creanțelor curente. La momentul respectiv societatea avea trei litigii, două în stadiu de rezolvare şi un al treilea rezultat din rețineri din garanția depusă pentru remedierea unor probleme de execuție a lucrării la CET SUD pe care judecătorul sindic a luat-o în calcul ca pe o creanță certă, lichidă şi exigibilă.

Divergențele cu municipalitatea au continuat în spațiul public, primarul municipiului lansând afirmații conform cărora nu doar rețeaua de distribuție agent termic ar fi creat probleme ci și centralele electrice de termoficare. ELCEN a ripostat cu comunicate  prin care a acuzat că societatea a fost privată de resursele financiare esențiale pentru realizarea investițiilor în modernizarea CET-urilor, deoarece CM Termoenergetica SA acumula datorii ca urmare a neîncasării subvenției din partea PMB și că acest lanț vicios a afectat șansele de modernizare a sistemului de termoficare atât pe partea de producție cât și pe ceea de transport şi distribuție a agentului termic. Totodată, ELCEN a acuzat că insolvența sa se datorează în principal neplății subvenției de către municipalitate, care impietează asupra atragerii de fonduri europene necesare modernizării tehnologice, esențială pentru ieșirea din insolvență.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, administratorul special ELCEN, a evidențiat că  societatea a pierdut în 2022 circa 800 milioane lei bonus de cogenerare, fiindcă nu a reușit să iasă din insolvență până la data de 01.04.2022, neîndeplinind din aceeași cauză condiția care să-i permită să acceseze peste 300 milioane lei fonduri europene prin PNRR pentru modernizarea CET Grozăvești. 

Recent, la mijlocul lui octombrie, primarul Municipiului București a solicitat Guvernului României un sprijin financiar, pentru a fi în măsură să achite circa 600-650 milioane lei către CM Termoenergetica SA, reprezentând diferența de tarif între prețul real de furnizare al gigacaloriei şi cel stabilit de ANRE. Neplata acestei sume către Termoenergetica SA ar afecta şi datoriile pe care acesta le are de achitat către ELCEN, care astfel nu ar îndeplini toate condițiile ieșirii din insolvență.

ELCEN ar putea accesa fonduri europene prin intermediul Fondului de Modernizare care se adresează perioadei 2022-2030 în situația ieșirii din insolvență, societatea nemaiavând nicio datorie, iar în 22.10.2022 planul de reorganizare expiră.

Deși auspiciile par favorabile, în interviul acordat HotNews.ro, administratorul special și-a exprimat temerea că cineva ar putea solicita falimentul societății. 

Redacția  

 

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More