De la afacere la escrocherie  – cazul Bismobil Kitchen

by Redactia
92 views

Să ne amintim de începuturile afacerii

În 2012, cetățeanul moldovean Mihail Șaran a înființat la Chișinău firma Bismobil SRL, lansând astfel brandul ”Bismobil” și pornind la drum cu doar 4 angajați. Avântul său antreprenorial a fost susținut de distincția ”cel mai frumos, inovator și performant concept de bucătărie” obținută la MoldExpo în același an, astfel încât în  anul următor și-a extins partea de desfacere prin lansarea site-ul bismobil.md. După succesul bucătăriilor, afacerea a fost rebrenduită sub denumirea ”Bismobil Kitchen” și a ieșit pe piața online cu un nou site, care includea și recenziile clienților mulțumiți.

În 2019, cetățeanul moldovean a înființat o a doua firmă, Kitchen Shop SRL, cu sediul social la Chișinău, iar doi ani mai târziu, în 2021, echipa ”Bismobil Kitchen” a ajuns să numere 400 de angajați și să își desfacă produsele în showroom-uri proprii în Republica Moldova, România, Bulgaria, Spania, Rusia, Italia și Belgia. Afaceristul susținea că a vândut și instalat peste 4.000 seturi de mobilă de bucătărie.

Modus operandi în România

La noi în țară afacerea a ajuns la nivelul anului 2020, patronul Mihail Șaran fiind dornic să profite de pe urma comportamentului românilor care-și cheltuiau veniturile pe amenajarea locuințelor în detrimentul vacanțelor luxoase, pe durata pandemiei Covid19.

Inițial la Iași, iar ulterior și în alte localități din țară, Șaran a reușit să înființeze în perioada 2020-2022 circa 42 societăți comerciale, toate având-o ca administrator pe avocata Adriana Brașoveanu, deja parteneră în afacere din 2017. Circa 40 dintre ele erau specializate în comerțul cu mobilă și aveau sediul în cartierul ieșean Păcurari. La majoritatea  firmelor nou înființate, Bismobil Kitchen deținea 50% din beneficii și pierderi și toate societățile aveau un capital social minim, de 200 lei. Fără active, ce poate fi recuperat dintr-o astfel de firmă în caz de faliment?

La un moment dat ajunseseră să dețină 14 magazine în România cu showroom-uri deschise în București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Oradea, Târgu-Mureș, Pitești și Galați, iar pentru fiecare showroom înființat și-au căutat parteneri cu care au încheiat contracte de franciză. Portughezul Lorand Soares Szasz, unul dintre partenerii Bismobil în franciza din Cluj-Napoca, a fost speaker motivațional și organizator de cursuri și seminarii care aveau ca temă creșterea accelerată a IMM-urilor. În ziua închiderii magazinului din Cluj, portughezul și-a cedat părțile sociale deținute către Adriana Brașoveanu.  

Cum Bismobil Kitchen nu deținea o fabrică de mobilă proprie, pentru onorarea comenzilor primite apela la subcontractori, firme din România. Ca regulă generală, în momentul primirii de comenzi pentru mobilă de bucătărie, angajații companiei solicitau clientului un avans de 70% din suma totală, valoarea medie a unei comenzi fiind de aproximativ 6.000 euro.  

Apariția problemelor

În noiembrie 2022 presa a semnalat nemulțumirea unor clienți din România.

O familie din Târgui Mureș care a plătit unei firme din Iași 7.500 euro la finele lui februarie 2022 și căruia i se onorase comanda doar parțial, amenința cu reclamarea fabricantului la Protecția Consumatorului, astfel că i s-a promis o vitrină cadou. Un medic din Iași a plătit firmei Four Partner BK SRL 7.000 euro în iulie 2022, iar în noiembrie al aceluiași an încă nu primise nimic. O orădeancă care achitase 15.200 lei în aprilie 2022, a depus în noiembrie 2022 o plângere la Protecția Consumatorului pe fondul neonorării comenzii. 

Ca și reacție la aceste plângeri publice și probabil urmare a unor demersuri efectuate de angajații Protecției Consumatorului, Mihail Șaran a postat pe pagina de Facebook ”Bismobil Kitchen România” un film, rugându-și clienții să aibă răbdare, relatând că grupul are o capacitate de producție de 200 bucătării lunar, iar războiului din Ucraina a generat scumpirea materialelor și întârzieri ale procesului de livrare a materiei prime.  

ANPC a intervenit prin OPC Iași doar cu două amenzi deși în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 clienții au depus nu mai puțin de 100 reclamații.

Românii înșelați s-au adunat pe Facebook, unde au creat grupul ”Clienți vs Bismobil”, redenumit ulterior ”Înșelați de Bismobil Kitchen”, care a ajuns repede la peste 2.100 de membri. Clienți și-au împărtășit experiențele și s-au asociat în vederea lansării unui proces colectiv împotriva companiei basarabene pentru a-și recupera pierderile. Niciunul dintre administratorii societăților din România nu mai răspundeau la telefon când era vorba de înapoierea banilor.

Printre păgubiți s-a aflat și o firmă subcontractoare din Constanța, a cărei ultimă comandă în sumă de 15.000 de euro a rămas neplătită.

Ce spune patronul despre eșecul afacerii sale

Declarațiile patronului Bismobil Kitchen cu privire la impasul în care se afla afacerea au fost acuzatoare la adresa unui articol de presă care a condus la prăbușirea comenzilor, prin efectul de neîncredere reflectat asupra seriozității firmei. Acesta s-a apărat de acuzația de escrocherie, motivând că se află încă în căutarea unui investitor și că recunoaște că situația în care se aflau firmele sale la momentul interviului a fost o consecință a unei situații neprevăzute. Cu toate astea, retorica sa a sugerat o logică piramidală în modul de administrare a afacerii, deoarece o singură comandă unitar lansată nu părea a se susține financiar, adică suma încasată pentru o bucătărie nu acoperea costul lucrării efective și a celor rezultate din necesarul susținerii imperiului creat. Pentru a susține o structură așa mare precum cea creată, a declarat el, era nevoie de cel puțin 300 contracte noi încheiate lunar.  

În ianuarie 2023, Mihail Șaran afirma că nu mai are niciun ban în cont, că plătise 2 milioane de euro sub formă de avans la producători și că din cele 1.100 comenzi antamate doar 800 fuseseră livrate. Unii clienți nu achitaseră integral comenzile, iar o parte a furnizorilor nu au livrat bucătăriile de frica neîncasării ulterioare a banilor. Ca modalitate de ieșire din situație, a declarat către presă că depusese o cerere de insolvență.

Arestarea și insolvența

Plângerile la Poliție, haosul creat, bucătăriile începute și nefinalizate de subcontractori, clienții care au solicitat ca în schimbul onorării comenzii să li se permită să-și ridice o mobilă din cele expuse în showroom-uri, toate acestea au condus la situația închiderii filialelor și a magazinelor de prezentare din România, iar Mihail Șaran a refuzat orice fel de comunicare.

Revenind la clienții din România, circa 100 de păgubiți au decis să fie reprezentați de casa de avocatură Blaj Law din Cluj, care urma să depună o plângere penală la DIICOT București.

În 19 ianuarie 2023, Mihail Șaran a fost reținut pe aeroportul din Chișinău când încerca să fugă din țară, iar la începutul lunii februarie arestul său a fost prelungit cu 20 zile.

Inspectoratului General al Poliției Române a comunicat că împotriva basarabeanului și a firmelor sale fuseseră depuse 54 de plângeri, în cazul a 15 dintre ele fiind demarată cercetarea penală pentru înșelăciune. În dosar, în urma perchezițiilor la Chișinău, au fost reținute alte cinci persoane și inițiate alte șapte cauze penale.   

Recent magistrații Tribunalului Iași au anulat 22 din cele 37 de solicitări de deschidere a procedurii de insolvență depuse de firmele din grupul Bismobil Kitchen la finalul lunii ianuarie, pe motivul neachitării taxei judiciare de timbru. Clienții păgubiți pot să ceară ei înșiși falimentul firmelor, fără a aștepta intrarea în insolvență.

Toate cele 22 de companii au raportat pierderi pe 2022, având cheltuieli mai mari decât vânzările. Suma pierderilor înregistrate era de peste 4,5 milioane lei. În cazul a 15 dintre firme, judecătorul sindic a dispus lichidarea prin companii specializate, cu recuperarea unor sume de bani. Dar dacă au sau nu firmele bani sau bunuri pentru răscumpărarea păgubiților, asta rămâne de văzut… 

Redacția

Stiri similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More